Wat is stress?

Stress is een constante mate van spanning die teveel is. Een vorm van overbelasting. Innerlijke onrust. Maar ook, en dat vergeten mensen vaak, een alledaags fenomeen dat meestal onvermijdelijk is. Als metafoor voor stress neem ik altijd een glas halfvol water. Hou dat glas water maar eens voor je omhoog. Geen probleem, voor niemand! Maar als je het langer omhoog moet houden, misschien wel een half uur, gaat het pijn doen. Moet je het glas water een halve dag vasthouden, kunnen er zelfs verlammingsverschijnselen ontstaan.

Wanneer er sprake is van langdurige stress, is er geen balans meer tussen dat wat je moet doen en dat wat je kunt doen, dan krijg je stressklachten die uiteindelijk chronisch worden en tot een burn-out leiden, maar bijvoorbeeld ook chronische moeheid, maag- en darmproblemen, angststoornissen, nek- en schouderklachten, nervositeit, depressie. Langdurige stress is dus een gevaar voor je gezondheid en heeft een heel grote negatieve invloed op het centrale en autonome zenuwstelsel.

Ontstressen

De kunst is niet om geen stress te hebben, maar dat je kunt ontstressen! En als je dat niet kunt, dat je het leert! Want dat is het ei van Columbus: ontstressen, ontspannen en weer innerlijke rust ervaren! Als je in staat bent om na afloop van een stressvolle dag de knop om te zetten en weer volledig te ontspannen, kun je ook lekker slapen, ben je de volgende dag uitgerust en is je accu weer opgeladen voor een nieuwe drukke dag.

1Mindfulness en meditatie kan helpen bij allerlei gezondheidsproblemen zoals stress, depressie en concentratie(aandachts) problemen. Jaarlijks worden er honderden onderzoeken uitgevoerd door gerenommeerde universiteiten die aantonen dat mindfulness en meditatie een probaat middel is tegen onder andere stress. Mindfulness helpt je om niet te verdwalen in je gedachten. Het dwalen van je geest maakt namelijk ongelukkig (studie Harvard University). Ook als je nog maar net begint, ervaar je over het algemeen al positieve veranderingen.

2 Zorg dat je goed slaapt. Tijdens onze slaap herstelt het lichaam van de dagelijkse stress. Is er sprake van een tekort aan slaap dan stapelen de stresshormonen zich op in het bloed. Chronisch slaaptekort leidt tot chronische stress. Maar het hebben van stress kan ook leiden tot slecht kunnen slapen. En zie hier de vicieuze stresscirkel is geboren. Daarom is het belangrijk om op tijd naar bed te gaan en een vast slaapritme aan te houden.

3Stop met multitasken. Het is funest voor je effectiviteit en productiviteit. Een mens kan zich maar op 1 ding tegelijk focussen, ook jij! Ons brein is daar goed in. Het brein kan wel focussen en zonodig snel switchen als iets anders belangrijks de aandacht vraagt maar bij multitasking blijft het brein continu van het één naar het ander switchen waardoor niets optimaal wordt gedaan. Bovendien zorgt het voor héél veel mentale stress.

4Eet gezond. Het is een open deur, maar open deuren zijn altijd waar. Dus: wil je stress voorkomen moet je gezond eten en drinken. Ongezond eten zorgt namelijk voor depressies en stress. Allerlei onderzoeken tonen het aan dat als je gezond eet je minder vatbaar bent voor stress en depressies.