Als ik tegen mijn moeder zei:’Maar mama, je hoeft dit niet te denken. Je kunt ook ergens anders aan denken. Dat kun je echt leren’, was haar reactie steevast:’Niet iedereen is hetzelfde. Dat kun jij misschien maar ik niet.’

En op die manier bleef ze vast zitten in haar eigen denkpatronen, voelde ze zich vaak heel onrustig en beschouwde ze het feit dat ik zei dat dit niet hoefde, eerder als een aanval dan als een kans om eruit te stappen.

Daarom voor iedereen die net zoals mijn moeder denkt dat het niet anders kan, een paar tips om je meer te concentreren op zaken die je echt graag wilt.

De tips:

 1. Start je dag met een duidelijk plan waar je aandacht die dag naar toe mag gaan. Neem daar ook in mee hoeveel tijd je hebt voor mail, social media, gesprekken, lunch en niet te vergeten….. breaks! Het klinkt alsof je jezelf alleen maar meer werk geeft maar de realiteit is dat met een duidelijk plan, je meer werk verzet en aan het eind van de dag veel tevredener bent over wat je gedaan hebt.
 1. Zet je timer op 1 uur en gebruik dit signaal om even op te staan, als je mindfulness hebt gedaan kun je een korte ademhalingsoefening doen, of anders: loop even en haal ondertussen een kopje koffie voor jezelf en/of collega’s.
 2. Beweeg! Doe minstens je 10.000 stappen per dag. Kijk eens naar het You Tube-filmpje over Anneke de Groot, een prachtig voorbeeld van iemand die fysiek en mentaal gezond ouder is geworden.
 3.  Slaap voldoende: ’s nachts gaat ons brein niet slapen. Integendeel, er wordt flink wat werk verricht, niet alleen onderhoudswerk (verbindingen die we veel gebruiken worden versterkt en verbindingen die we lang niet hebben gebruikt worden afgebroken; neuroplasticiteit ten top) maar ook krijgen korte termijn herinneringen een plekje in onze catalogus lange termijn herinneringen. Verder laten studies zien dat de top 10 van onze studenten naar de onderste 10 procent van de klas zakken enkel en alleen door hen een half uur minder slaap te gunnen! https://www.youtube.com/watch?v=7LbUETij47s
 4. Breng regelmatig je aandacht naar je ademhaling en adem bewust diep in en uit. De fysieke gevolgen van deze eenvoudige oefening zijn spectaculair: niet alleen gaat je hart trager slaan maar het evenwicht in de hersenen herstelt zich ook weer(dit is letterlijk te meten via onze hersengolven). Gebruik deze tip heel bewust na een drukke meeting, voor een belangrijke afspraak, voor het thuiskomen. Op deze manier reset en kalmeer je je brein en activeer je je prefrontale cortex. Op deze zelfde manier leer je ook je stress zelf goed onder controle te houden.

  Een niet te onderschatten tool dus!

 5. Wil je echt aan de slag met een andere manier van denken, stress verminderen en happy zijn, doe dan

  de workshop Train your brain

  op 4, 6, 11 en 13 december krijg je eenmalig de mogelijkheid om voor een fors gereduceerd bedrag een nieuwe frisse start te maken.

En vergeet nooit: alles wat je traint wordt beter.

Geef het je vader, moeder, partner, (volwassen) kind of vriend of vriendin cadeau. Maar het allerbelangrijkste: Geef het jezelf cadeau!

Een mooier geschenk kun je niet geven! Want wat is er mooier dan weer helemaal aan het roer van je eigen denken en emoties te staan?

Het kan echt: je brein trainen zodat je niet meer overspoeld wordt door allerlei negatieve gedachten en daaruit voortkomend onrust, emoties en enzovoort.

Bijna 100% van de stress die we ervaren is mentaal. En die wordt weer veroorzaakt door je denken.

Daar gaan we mee aan de slag.

Die gedachtenstroom gaan we onderbreken!

Het kan echt weer innerlijke rust ervaren, simpelweg genieten van je leven en happy zijn.

Je gaat er geen spijt van krijgen, daar zorg ik voor!

Meld je hier aan. https://luminaophetwerk.nl/product/train-your-brain/

Warme groet

Janny