Wat een oen, die Stef Clement!
Een enkele keer word ik nog weleens getriggerd door opmerkingen van mensen. Zeker als het te maken heeft met burn-outs, burn-outpreventie, stress of mindfulness, heeft het al snel mijn aandacht. Zo ook de opmerkingen vanmorgen van Stef Clement, wielrencommentator bij de NOS, op de zilveren medaille van Tom Dumoulin. “Ik vind Dumoulin niet zielig”, reageerde Clement op het feit dat zowel de bondscoach Moerenhout als Dumoulin geëmotioneerd waren door het behalen van de zilveren medaille tijdrijden.
Nederland heeft het de afgelopen nacht ongelofelijk goed gedaan op de Olympische Spelen. Zowel de roeiers als de wielrenners namen medailles mee naar huis, in totaal 7. Fantastische prestaties, stuk voor stuk. Daar wil ik niets aan af doen maar voor mij sprong het zilver van Tom Dumoulin bij het tijdrijden er uit. Deze man die een jaar uit de roulatie is geweest om zichzelf terug te vinden, omdat hij zich steeds ongelukkiger ging voelen. Zelf verwoordde Dumoulin het vorig jaar als volgt:”Ik krijg als profwielrenner niet de tijd om de vraag te beantwoorden wat ik op dit moment als mens wil met mijn leven en daar word ik langzaam ongelukkig van.”
Daarom chapeau Dumoulin, wat een ongelofelijke prestatie. Wat fantastisch dat je uit zo’n diep dal weer teruggekomen bent en dan een zilveren medaille weet te halen. Een zilveren medaille met een gouden randje, verwoordde de NOS-verslaggever in Tokyo het. En daar kan ik het alleen maar mee eens zijn
En terwijl ik hier over nadenk, lees ik in mijn mailbox een artikel van Els Verweiri van Eos Wetenschap met als kop:’Waarom atleten anno 2021 ook hun geest moeten trainen.’ Dit soort koppen triggeren me om te lezen.
Sportpsycholoog Eva Maenhout komt aan het woord die in het dagelijks leven topsporters begeleidt die op wereld- dan wel Olympisch niveau willen presteren. “Van jongs af aan leven topsporters met de druk om te moeten presteren. Ze staan er mee op en gaan ermee naar bed. Als het uiteindelijke doel is bereikt, zijn ze nog niet klaar want dan moeten ze het steeds weer opnieuw bevestigen, op het hoogste niveau wel te verstaan.” Die druk, maar ook de emoties, de gedachten en de verwachtingen van henzelf en van de buitenwereld, hebben een enorme impact op hun mentale gezondheid, hoe sterk ze ook zijn, licht de sportpsycholoog toe. Met een burn-out tot gevolg.”Een burn-out is meestal te wijten aan een langdurige verstoring van de balans tussen stress en herstel op zowel fysiek, emotioneel als mentaal vlak”, vult Els Snauwaert ook een sportpsycholoog voor meerdere nationale teams aan. Meestal snappen sporters heel goed dat ze een goede balans moeten vinden tussen stress en herstel op fysiek vlak, en dat ze in hun programma tussen alle inspanningen voldoende ontspanning moeten inbouwen. “Maar op mentaal en emotioneel vlak laten ze de dingen vaak gewoon spontaan gebeuren in plaats van gericht in te zetten op hun hoofd leegmaken en hun emoties aandacht geven. Als ze aan hun sport te weinig plezier beleven en er te weinig voldoening uit halen, krijgen ze het mentaal lastig.”
Gelukkig heeft Tom Dumoulin zijn weg teruggevonden naar het hoogste niveau en behaalde de zilveren medaille op het onderdeel tijdrijden.
Lees hier het hele artikel van Eos Wetenschap verder
Maar dan onze grote vriend Stef Clement in zijn reactie op het geëmotioneerde verhaal van Koos Moerenhout de bondscoach van het Nederlandse team. Koos Moerenhout:”Tom heeft heel diep gezeten en dan hoop je dat zoiets als vandaag gebeurt. Fantastisch! Blij, puur voor hem want hij heeft nu de stijgende lijn weer te pakken. Zoals het er nu uitkomt dat is gaaf! Gaat om zijn carrière en zijn leven! Een heel bijzondere zilveren plak.
Clement:”Even diep ademhalen voordat ik te ‘diep’ reageer maar ik wil niet meegaan in het verhaal dat Dumoulin zielig is.” Volgens Clement heeft Dumoulin iets meegemaakt en dat voortkomt een bepaalde tekortkoming. Er ontbreekt iets om op het hoogste niveau te presteren. “Hij kan niet omgaan met de keerzijde van de medaille, de druk!. Het succes is hem deels overkomen en deels omdat hij er hard voor gewerkt heeft. Maar goed, knap teruggevochten
Het lijkt wel of Clement jaloers is, want als hij zich er werkelijk in verdiept had zou hij weten dat juist degene die er het meest voor doen, op het perfectionistische af, alles aan de kant schuiven, in een diep dal terecht kunnen komen. Niet de nitwits, niet degene die minder gedreven zijn, maar de ongelofelijk grote toppers kunnen in een dal komen.
En dat heeft alles te maken met het feit dat het trainen van de geest bij topsporters nog geen gemeengoed is. Op mentaal en emotioneel vlak laten ze de dingen vaak gewoon spontaan gebeuren in plaats van gericht in te zetten op hun hoofd leegmaken en hun emoties aandacht geven, zeggen de professionals. “Als ze dan ook nog aan hun sport te weinig plezier beleven en er te weinig voldoening uit halen, krijgen ze het mentaal lastig, met alle gevolgen van dien.”
En sinds vandaag ken ik nog wel meer mensen bij wie een training van de mind geen kwaad kan :).
Ben jij ook net als Dumoulin zoekende en wil je heel graag weer een balans vinden tussen inspanning en ontspanning zowel fysiek, emotioneel als mentaal, kijk dan eens bij de Mindfulness Online Training. Lekker in je eigen tijd, het kan zelfs op een strandbedje, aan de slag om emotioneel, fysiek en mentaal weer in balans te komen.
Zeker weten ga je er geen spijt van krijgen.
Warme groet
Janny