Ongeveer 1 keer per  maand maak ik bakjes met groente voor mijn hondje Bente. Ik blancheer daarvoor een 2,5 kg gemengde groente die ik over een veertig bakjes verdeel en dan in de diepvries doe.

Dat blancheren doe ik in een 50-jaar oude braadpan. Op het moment dat ik die pan uit de kast pak, flitst altijd even Renate Groenewold door mijn gedachten. Haar vader Roef was bevriend met mijn (ex)man. Zo kwam hij in mijn leven. Op onze bruiloft kregen we van Roef en zijn vrouw Tina deze braadpan cadeau. Roef en Tina kregen een dochter en een zoon. En die dochter kennen we allemaal. Dat is Renate Groenewold. Ze werd onder andere wereldkampioen allround schaatsen  (2004 Hamar) om maar eens een wapenfeit van Renate te noemen.

Ik haal dit voorbeeld aan om de werking van ons brein duidelijk te maken. Belangrijk om te weten is dat ons brein continu associaties maakt. In mijn geval zag het associatietreintje er als volgt uit:

Hondje Bente – eten – groente blancheren – in oude braadpan – cadeau van de familie Groenewold – Renate Groenewold – wereldkampioen schaatsen.

In een split second was ik van mijn hondje bij Renate Groenewold.

Zo werkt ons brein en zo snel gaat het!

Dus regelmatig denk ik even aan Renate Groenewold als ik mijn oude braadpan pak.

Hoe leuk is dat!

Ons brein heeft zo honderdduizenden gedachtepatronen (associatietreintjes) en iedere keer als er een dergelijk patroon getriggerd wordt,

door een geluid,

een voorwerp,

een geur,

een woord,

of wat dan ook

associeert ons brein er lustig op los en passeert in ons hoofd een heel verhaal de revue.

In het geval van Renate en de oude braadpan tovert zo’n verhaal altijd een glimlach op mijn gezicht.

Jammer genoeg doet ons brein dat niet alleen met leuke, positieve verhalen.

Ook bij negatieve zaken associeert ons brein er lustig op los.

Hierdoor kun je van ene op het andere moment verdrietig, neerslachtig of depressief worden.

Dat is natuurlijk niet de bedoeling en onder meer daarvoor is mindfulness in het leven geroepen.

Eén van de benefits van een mindfulness-cursus is dat je meer controle krijgt over je negatieve gedachtepatronen.

26 september starten we weer. In de maandaggroep zijn nog twee plekjes. Gun het jezelf en meld je HIER aan.

Warme groet

Janny

  • Jammer genoeg is gisteren aan het leven van de braadpan een eind gekomen. Er zat een minuscuul klein gaatje in de bodem. Dit was dus het laatste associatietreintje veroorzaakt door de braadpan: Bente – eten – groente blancheren – oude braadpan – cadeau van de familie Groenewold – Renate Groenewold – wereldkampioen schaatsen.
  • Ik zou het héél leuk vinden als je mij vertelt welke associatietreintjes bij jou voorbijkomen. Gewoon even een mailtje terug sturen of reageren op Facebook. Super thanks!