Piekeren los je niet op door erover na te denken, dat is hetzelfde als de koelkast open zetten want dan warmt de aarde minder snel op!

Ze piekert.

Ze maakt zich zorgen over de toekomst.

Over haar gezondheid.

Over haar nog jonge zoon en diens toekomst.

Zonder aankondiging ploppen er weer zorgen op in haar brein. Zeker als ze ’s-nachts in bed ligt!

En dan ligt ze weer uren te woelen.

En dan piekert ze weer over het niet kunnen slapen want morgen is een belangrijke dag op het werk en heeft ze al haar energie nodig.

Wakker liggen is wel het laatste wat ze nu wil.

Deze vrouw bestaat echt. Maar het had net zo goed een man kunnen zijn.

Om haar piekeren te verminderen is ze hulp gaan zoeken. Eén keer per week praat ze een uurtje met een bevlogen psycholoog. Ze krijgt tools en huiswerkopdrachten mee van deze pas afgestudeerde.

Denken staat centraal bij deze psycholoog. En omdat het piekeren in het hoofd van onze hoofdpersoon zit, duiken ze gezamenlijk in haar hoofd om de piekerproblemen op te lossen

Ze heeft na twee maanden veel geleerd over piekeren.

Ze heeft boeken over piekeren gelezen en van haar psycholoog interessante dingen geleerd over angst, haar amygdala en het zoogdierenbrein.

Maar ze piekert nog steeds!!!!

Werkelijk… ik gun haar een jaar lang niets doen zodat ze zich helemaal kan ontspannen en weer volledig vertrouwen in zichzelf en het leven krijgt.

Maar ja… dat gaat niet. Werk, gezin, school, familie, met andere woorden: Verplichtingen, die we allemaal hebben

Toch zou hulp uit een andere hoek héél welkom zijn.

Want een probleem van het hoofd (gedachten < > piekeren) oplossen mét datzelfde hoofd (gedachten < > stoppen met piekeren) klinkt wat onlogisch.

Net zoiets als de opwarming van de aarde oplossen door de koelkast open te zetten.

Hieronder 4 tips waar je alvast mee kunt beginnen om ’s-nachts te slapen in plaats van te woelen?

4 tips waar je vandaag mee kunt beginnen (of stoppen)

  1. Stop met het lezen over stress en piekeren. Heel veel weten we (nog) niet van ons brein, maar één ding weten we wel: wat je aandacht geeft groeit. Ons brein maakt geen onderscheid tussen angst waar een reëel gevaar tegenover staat of een angst die enkel in je hoofd zit. Piekeren en angst schuren dicht tegen mekaar en lezen en praten over angst en piekeren, voedt het piekeren en de angst. Dus je kunt beter een goed kinderboek lezen dan dit verhaal 🙂
  2. Doe overdag activiteiten waarbij het denken vanzelf stopt. Als het denken stopt, kan het ook niet piekeren. En als je minder piekert, slaat je brein ook in de toekomst minder snel aan op piekeren. Dus activiteiten waarbij je niet piekert zijn goud waard. Eenvoudige maar zwaar fysieke taken zijn zoals sporten, sjouwen, traplopen enzovoort helpen je om minder in je hoofd te leven. Ook tuinieren, schilderen, tekenen, zingen, dansen en een instrument bespelen scoren hoog als ‘niet-denken-activiteiten’.
  3. Piekeren is prima. Besef dat ieder mens dat op z’n tijd doet. Daar hoef je helemaal niet vanaf. Als je piekert, realiseer je dan wel: je bent niet je gepieker. Er komt een gedachte in op, maar je hoeft daar niet met je hele hebben en houden in mee te gaan. Dus als een deel van je piekert, maar een ander deel observeert bijvoorbeeld je ademhaling, dan is het piekeren al veel minder sterk aanwezig en voert veel minder sterk de boventoon.
  4. Heb geduld met jezelf. Je kunt niet van vandaag op morgen helemaal stoppen met het piekeren en woelen. Het is belangrijk te beseffen, dat het piekeren tot onze automatische denkpatronen is gaan behoren en dat het tijd kost om die te veranderen. Dus: volhard en kijk met compassie naar jezelf.

          Lieve groet

          Janny

        PS Wist je dat hulp uit een andere hoek de Diamant-Mindfulness-training is?

In februari start er we weer een Diamant-Mindfulness-training.

Een exclusieve mindfulnesstraining met persoonlijke coaching

AANMELDEN

Maak grote stappen in je ontwikkeling

kom weer in je kracht te staan

anders dan elke andere mindfulnesstraining

met onvoorwaardelijke steun 365 dagen lang

en je komt weer aan het roer van je eigen leven te staan.

Meer weten? Kijk op https://luminaophetwerk.nl/agenda. 

AANMELDEN