Veel mensen die zichzelf introvert vinden, blijken bij nader inzien helemaal niet zo introvert te zijn. Ze zijn misschien verlegen, of sociaal wat angstig, maar Carl Gustav Jung interpreteerde introversie toch net even anders. En wie weet, behoor jij wel bij die mensen die ambivert zijn? Of bezit je andere prachtige combinaties van eigenschappen?

Wat is een echt introvert iemand?

Introverte en extraverte persoonlijkheidstypes zijn begin 1900 ontwikkeld door psychiater Carl Jung. Jung classificeert introverte mensen als mensen die de voorkeur geven aan omgevingen met weinig stimulatie en zich naar binnen keren om op te laden, weer energie te krijgen. Dit in tegenstelling tot extraverte mensen die energie krijgen door tijd door te brengen met anderen in stimulerende omgevingen.

Momenteel lijkt het wel of uitgaan synoniem is voor extravert, terwijl verlegen synoniem is geworden met introvert. Natuurlijk kan dit waar zijn maar het is wel een heel simpele uitleg bij twee verschillende persoonlijkheidstypes.

Ik werd altijd als extravert beschouwd door de buitenwereld. En ook de persoonlijkheidstesten die ik in de loop van de jaren gedaan heb, onderschreven dit. En deels klopt het ook wel. Zowel in de journalistiek als bij het trainingen geven gebruik ik veel van mijn extraverte eigenschappen.

Maar om mijn accu op te laden, weer energie te krijgen, moet ik alleen zijn (of met alleen mijn eigen mensen om me heen), in een rustige omgeving zonder veel drukte om me heen. Een voor het eerst in 2010 toen ik tijdens mijn eerste kwalificatie-trainingsdagen als practitioner een Lumina Spark-profiel kreeg, kwam dit ook in het profiel naar voren. Ik ben 75% extravert en 60% introvert.

De meeste mensen vallen ergens in het midden. Maar meestal worden ze in het één of het andere spectrum geplaatst.

Dit noemen ze met een mooi woord ambiversie. Dan heb je zowel de eigenschappen van een introvert als extravert persoon. Mensen die in deze categorie vallen, doen het goed in sociale omgevingen, maar genieten ook van een avond alleen op de bank in hun pyjama. Ambiverte mensen zijn flexibeler en kunnen zich makkelijker aanpassen.

Maar de vraag is nu: wat ben jij? Ben jij een introvert of een extravert? Of … ergens tussenin?

En wat kun je met de kennis over deze en nog 24 andere eigenschappen? In het ruim 34 pagina’s tellend Lumina Spark-profiel komt dit uitgebreid aan bod. Hier worden eigenschappen gemeten die steeds aan de uiteinden van hetzelfde spectrum liggen.

Het is belangrijk om te weten dat introvert en extravert ook twee uiteinden van hetzelfde spectrum zijn. Vaak ligt de focus op die twee uiteinden, maar er zijn minstens net zoveel mensen die er ergens tussenin vallen: zij zijn ambivert.

Tweetaligheid

Ambivert zijn, betekent dat je zowel introverte als extraverte eigenschappen hebt, maar geen van beide werkelijke domineert. Deze mensen zijn vaak meer in evenwicht zijn en hebben een meer genuanceerde persoonlijkhein. Ze zitten niet stil in een hoekje, maar praten ook niet de oren van je hoofd.
”Het is alsof ze tweetalig zijn,” verklaart Daniel Pink, auteur, gastheer van (Amerikaanse) televisiereeks over menselijk gedrag en expert op het vlak van ambiverte mensen. “Ze hebben bredere vaardigheden en kunnen met meer mensen contact maken, net zoals iemand die zowel Engels als Spaans spreekt dat kan.”

Lumina Spark

Wil jij weten wie in jouw team zo breed inzetbaar is, of wil je weleens een wetenschappelijk onderbouwd profiel van jezelf, dan weet je me te vinden.

 

Janny Leggedoor, founder Brightnezz