Stress wordt gezien als de grootste boosdoener van deze tijd als het om onze fysieke en mentale gezondheid gaat. Als het mis gaat, als je afknapt, een burn-out hebt of extreem moe bent, dan is de oorzaak meestal een te hoge mate van stress

Maar stress is helemaal niet erg. Het helpt je om zaken gedaan te krijgen en is de drive die je nodig hebt om te presteren. Ook houdt het je alert en helpt het je om op het juiste moment te reageren.

So far so good.

Maar waarom heeft stress dan zo’n slechte naam gekregen in onze huidige maatschappij?

Het antwoord is simpel. Wij mensen ervaren tegenwoordig altijd (innerlijke) onrust. We zijn nooit meer simpelweg ontspannen, er is altijd een gevoel van gespannenheid, van stress.

En doordat je langere tijd spanning ervaart, krijg je een kort lontje.

Dat geeft weer spanning met de mensen om je heen, waardoor jouw stress nog erger wordt en uiteindelijk ondermijn je jouw immuunsysteem wat weer kan leiden tot een burn-out.

Stress mag er zijn, zeker, alleen niet altijd. Als je ’s-avonds thuis bent, moet de knop weer om en moet je rust ervaren.

Wil je weten of jij teveel stress hebt?

Doe dan onderstaande checklist waarin een aantal belangrijke signalen van stress zijn opgenomen.

Probeer de bijbehorende signalen te herkennen. Want als je weet wat er aan de hand is, kun je misschien eerder ingrijpen en voorkomen dat de stress te lang aanhoudt.

Beantwoord voor jezelf onderstaande stellingen met ‘ja’ of ‘nee’.

 • Het kost me moeite me te concentreren
 • Ik voel me constant uitgeput
 • Ik voel me slap
 • Ik krijg maar weinig onder mijn handen vandaag
 • Ik ben nooit meer ontspannen
 • Het kost me moeite ergens mijn aandacht bij te houden
 • Lichamelijk voel ik me in een slechte conditie
 • Ik beleef bijna nergens plezier aan
 • De zin om dingen te ondernemen ontbreekt mij
 • Slecht of onrustig slapen
 • Mijn gedachten dwalen makkelijk af

Is het antwoord op het overgrote deel ‘ja’? Dan is er sprake van te veel spanning en hebben lichaam en geest rust nodig. Dat is niet leuk, maar des te eerder je accepteert wat er aan de hand is, des te sneller kun je er iets aan doen.

Op dit moment heb je nu eenmaal geen andere keuze. Dat is niet leuk, maar je boos maken of gefrustreerd worden, helpt niet en maakt het alleen maar erger.

Wil je stress verminderen en/of beter leren omgaan met stress?

In de pas ontwikkelde Mindfulness Online Training krijg je wekelijks tips, oefeningen, video’s en advies van een categorie 1 Mindfulness-trainer.

En het mooie is: als jij je aanmeldt, voor de training, krijgt een student deze training volledig gratis aangeboden.

Dus kom in beweging. Voor jezelf en voor een ander en zorg dat je weet hoe je jouw stressniveau kunt verminderen én het nooit meer te hoog laat worden.

Maandag beginnen we en je aanmelden kan HIER.

Warme groet

Janny