Zo langzamerhand begint het ongewone gewoon te worden.

Kinderen thuis bijscholen, samen thuis werken, niet op bezoek, geen feestjes, ook niet als je 50 wordt. We beginnen eraan te wennen.

Maar dat wil niet zeggen dat alles als vanzelf gaat. Dat het nooit een keer teveel wordt.

Er zijn ook dingen die nooit zullen wennen omdat ze (uiteindelijk) slecht voor je zijn.

Neem nou Freek. Freek zat er doorheen. Eigenlijk al heel lang, maar ja in zijn hart vond hij het zo’n onzin:’Hij had toch zeker geen burn-out.’ Als je het hem op de man af had gevraagd zou hij zeggen dat een burn-out voor watjes is. En als hij iets niet is, dan is het wel een watje. Dus wilde hij er niet aan dat hij een burn-out had.

Ik denk dat dit voor veel mensen herkenbaar is. Zeker voor ondernemers die net zoals Freek een bedrijf hebben te runnen.

En het is inderdaad waar: Freek is geen watje, verre van dat zelfs!

Wat hij wel is: een hardwerkende man die vanuit passie zijn bedrijf runt. Ik ken hem al iets langer en het is super om te zien hoe hij samen met zijn partners een zaak heeft opgebouwd die klinkt als een klok.

Maar iedereen heeft zijn grens, ook Freek. Maar toen hij die grens bereikt had, kon hij dat niet accepteren.

Hij was er altijd vanuit gegaan dat hij geen grens had. Of misschien beter gezegd: hij had nog nooit over een grens nagedacht. Want hij heeft een prachtig bedrijf waar hij trots op is, de werksfeer is goed, collega’s hebben begrip voor elkaar en dus ook voor hem, maar toch kwam die man met de hamer, ook voor hem.

Wist je dat dit alles te maken heeft met de passie waarmee mensen leven en werken? Mensen die vanuit passie leven en werken, maken meer kans op een burn-out dan anderen. Als je erover nadenkt heel begrijpelijk maar voor de personen in kwestie heel moeilijk te accepteren én ook moeilijk te doorzien dat het zo werkt. Want hun bedrijf, hun werk daar genieten ze zo intens van dat ze zich niet voor kunnen stellen, dat ze dat niet meer op dezelfde manier voort kunnen zetten.

Dit geldt ook voor Freek.

Hij kwam bij me omdat hij dit gevoel achter zich wil laten. Hij wil vooruit, doet enorm zijn best, traint hard want dat ligt in zijn aard. Maar wat vindt hij het moeilijk te accepteren dat juist dat zijn grootste valkuil is. Daarom heeft zijn lichaam ingegrepen en draagt zijn geest daar nu de gevolgen van.

Maar het komt goed!

Werkelijk, het komt helemaal goed!

Maar het zal nooit meer hetzelfde zijn dat begint Freek nu ook te beseffen. Want dan zou hij weer in een burn-out terechtkomen en dat wil hij koste wat kost voorkomen.

Dus gaat hij voelen, ervaren en meemaken waar zijn grenzen liggen.

Stap voor stap leert hij om die te respecteren.

Want dat is het aller moeilijkste voor hen die met zoveel passie leven en werken: hun natuurlijke grenzen niet alleen kennen maar ook respecteren.

Wil jij en/of  je team kennismaken met het burn-out preventieprogramma dat we ook online geven, of wil je eens 1-op-1 een gesprek over jouw mogelijkheden, neem dan contact op.

info@brightnezz.com

www.brightnezz.com

Warme groet

Janny Leggedoor

0654775574

PS Freek bestaat echt. Alleen draagt hij een andere naam. Maar zijn ervaringen zijn echt en hij heeft ook toestemming voor publicatie gegeven.