Thuiswerken. Op elkaars lip zitten of juist de hele dag in je uppie. Zorgen om je baan en inkomen. Angst voor je gezondheid en die van de mensen om je heen. Het is een tijd vol uitdagingen. Geen wonder dat het je soms naar de keel grijpt.

Daarom deze 5 tips om de moed er een beetje in te houden.

  1. Zorg voor structuur

Hét toverwoord om mentaal fit te blijven in crisistijd is ‘structuur’. Regelmaat geeft houvast, dat is wat mijn Italiaanse voor mij doet, en dat is precies wat je nodig hebt nu andere zekerheden wankelen. Toen je nog naar je werk ging, had je automatisch structuur in je dag. Nu je veel thuis bent, moet je er zelf voor zorgen. Bedenk een dagritme. Kies vaste tijdstippen om op te staan, te eten, werken, ontspannen en naar bed te gaan. Heb je momenteel geen werk? Dan is zo’n ritme nog belangrijker. Op tijdstippen dat je anders zou werken, kun je nu een (nieuwe) hobby of bezigheid oppakken.

  1. Stel jezelf doelen

Een doel hebben geeft je leven zin. Als je iets zinvols hebt gedaan, ga je ’s avonds meer tevreden naar bed. Bedenk dus doelen voor deze coronaperiode: verbeter je spierkracht, leer tekenen met YouTube-filmpjes, volg een talencursus of lees het volledige oeuvre van een bepaalde schrijver. Kleine doelen – in de vorm van iets praktisch en nuttigs – zijn ook goed. Ruim een kast op, stofzuig, verschuif je meubels, sop een kastje, verzorg een plant of maak gezonde maaltijden voor de hele week. Dat geeft een voldaan gevoel en laat weinig tijd voor gepieker.

  1. Leef gezond

Je lichamelijke gezondheid is de basis voor je mentale welzijn. Wie goed voor zichzelf zorgt, is minder angstig en somber. Dus: eet gezond, ga op tijd naar bed en beweeg genoeg. Is de sportschool dicht of wil je er nu niet naartoe? YouTube staat vol met sport-instructiefilmpjes. Verder kun je wandelen, hardlopen en fietsen. Met activiteiten in de buitenlucht krijg je meteen een portie vitamine D. Een tekort ligt namelijk op de loer. Dat is altijd zo in deze donkere dagen voor de kerst, maar zeker in coronatijd.

  1. Verslons niet

Ik kan het niet meer omdat ik iedere ochtend mijn Italiaanse uit moet laten, maar anders zou het gevaar groot zijn dat ik de hele dag in pyjama achter de laptop ging zitten en die douchebeurt tot morgen uit zou stellen!!!! Helaas is dat ook hét recept voor lamlendigheid. Je kunt in deze periode best voor makkelijke kleding kiezen en je make-up achterwege laten, maar blijf jezelf goed verzorgen.

  1. Maak een plan B of misschien wel C

Pieker je over wat er gebeurt wanneer je door corona je baan verliest? Of ben je je baan al verloren? Angst voor wat gaat komen, maakt onrustig en ongelukkig. Bedenk daarom nu alvast wat jij kunt doen. Misschien kun je werk zoeken in dezelfde of een andere sector. Of voor jezelf beginnen. Jouw oplossing vormt jouw plan B. Voor nog meer rust kun je zelfs een plan C ontwikkelen. Wat zijn je mogelijkheden als je niet meteen ander werk vindt volgens plan B? Kun je bijvoorbeeld een periode overbruggen door te bezuinigen? Zo ja, waarop? Of is verhuizen naar een goedkopere woning een optie? Hopelijk zul je jouw noodplannen niet nodig hebben. Maar het feit dat ze bestaan, kan je minder ongerust maken. Schrijf deze plan de campagnes goed op, bewaar ze op een voor de hand liggende plek of als het al nodig is: Ga er op dagelijkse basis mee aan de slag en gebruik het weer om structuur in je dagelijks leven aan te brengen.

Laat me weten hoe het gaat!

Word het je toch allemaal teveel, kijk dan of je het online seminar kunt gaan volgen. Want op extreme stress of een burn-out zit niemand te wachten. Je krijgt tijdens het seminar de tools die je helpen jezelf daartegen te beschermen. Het is een online seminar dat voor 25 en 28 november en 10 december gepland staat.

Daaropvolgend oefen je vier weken lang een uur onder mijn begeleiding om al het geleerde te laten beklijven. Het grote extra voordeel van het online seminar.

Dus lekker alles online, je hoeft de deur niet uit en voor een heel schappelijke prijs.